Champagne

Champagne is een mousserende wijn die in de Champagne wijnstreek in Frankrijk geproduceerd wordt. Alleen als de mousserende wijn in de Champagne streek in Frankrijk gemaakt wordt, mag de wijnsoort echt champagne genoemd worden. Wil je meer weten over deze mousserende wijn? Lees dan meer over de geschiedenis van champagne, de verschillende soorten champagne, de druivensoorten van de mousserende wijn en de Champagne wijnstreek op deze pagina.

De historie van champagne

Niemand wee precies wanneer champagne voor het eerst gemaakt werd. De ene expert zegt dat de wijnsoort voor het eerst in 1718 gemaakt werd, terwijl de andere expert claimt dat het geboortejaar van de mousserende wijnsoort rond het jaar 1668 moet liggen. Het mooiste en bekendste verhaal over de geschiedenis van champagne, is het verhaal van Dom Pérignon (1638 – 1715). Deze man was de keldermeester van de abdij van Hautvillers en veel mensen zien hem als de eerste persoon die bewust champagne wilde creëren.

In het standaard productieproces van witte wijn liet men het koolzuur na de tweede gisting ontsnappen, zodat er ‘stille wijn’ geproduceerd werd. Volgens velen is Dom Pérignon de eerste persoon die besloot het koolzuur niet te laten ontsnappen, maar de witte wijn nog voor de tweede gisting te bottelen. Op deze manier ontstond er mousserende wijn, later ook wel champagne genoemd.

Nu lijkt het misschien alsof het maken van de eerste mousserende wijn heel gemakkelijk ging, maar in feite was dit zeker niet het geval. Dom Pérignon heeft hoogstwaarschijnlijk heel wat wijnflessen gebroken voor het hem lukte om de mousserende wijn goed in de flessen te laten zitten. Door de hoge druk in de flessen, kan het glas namelijk gemakkelijk spatten. Uiteindelijk kwam het idee om de kurk op de wijnfles te houden met een ijzerdraad (muselet) om zo de fles heel te kunnen houden en dit wordt vandaag de dag nog altijd gedaan.

Herkomst Champagne

Champagne is een mousserende wijn die afkomstig is uit de Champagnestreek van Frankrijk. Het wordt meestal gemaakt van pinot noir-druiven, maar kan ook van andere druivensoorten worden gemaakt. De wijn wordt dan vaak gerijpt in eikenhouten vaten. Champagne wordt soms beschouwd als een luxeartikel, maar het kan ook tegen lagere prijzen worden gevonden dan andere wijnen.

Champagne is een mousserende wijn gemaakt van druiven. Het is meestal licht van kleur en heeft een zeer bruisende kwaliteit. Champagne kan droog of zoet zijn, maar het meest voorkomende type is droog.

Champagne is een van de meest populaire mousserende wijnen ter wereld. Het is gemaakt van een mix van verschillende soorten druiven en heeft een zachte, sprankelende smaak. Champagne wordt vaak geserveerd als feestdrankje en wordt ook gebruikt om cocktails te maken.