hoe wordt een flessenkurk gemaakt

Hoe wordt kurk gemaakt voor een wijnfles?

Al 400 jaar is kurk het materiaal bij uitstek om wijnflessen mee af te sluiten. Het is elastisch en strak, maar laat toch een minuscuul beetje zuurstof door, wat helpt om de wijn perfect te laten rijpen. Bovendien is het een volledig hernieuwbaar en natuurlijk product. Kurken worden gemaakt van de schors van kurkbomen. Het klinkt eenvoudig genoeg, maar de levenscyclus van een kurkboom is eigenlijk heel ingewikkeld en je kunt meestal pas een fatsoenlijke wijnkurk maken van een boom als hij bijna 50 jaar oud is. Voor we aan de oogst beginnen, zijn er verschillende factoren die belangrijk zijn voor het een wijnkurk.

Niet alle kurkbast zal dik genoeg zijn om kurk van hoge kwaliteit te maken. Immers, elke spleet of scheur in de kurk kan de wijn doen uitlekken. Er blijft ook kurk over als de verwerking klaar is. Niets van de kurk die overblijft gaat naar de vuilnisbelt. In plaats daarvan wordt het vermalen en samengesmolten tot technische kurk, die vaak gebruikt wordt in minder dure flessen wijn.

Hoe wordt een flessenkurk gemaakt?

Het maken van een flessenkurk is een fascinerend proces waarbij menselijke ogen en handen even belangrijk zijn als de meest moderne, geavanceerde technologie. Ondanks alle veranderingen en evolutie in het industriële proces zijn kurken stoppen nog steeds het product van een voortreffelijk verbond tussen mens en machine, dat al eeuwenlang functioneert.

Kurk komt van de bast van een kurkeik en de hedendaagse productie is een gelukkig huwelijk tussen traditie en technologie. Of ze nu moeiteloos fluisteren bij het loslaten of exploderen met een almachtige knal, een kurk op een fles wijn trekken is al meer dan drie eeuwen een essentieel, en vaak zeer vereerd, onderdeel van de ceremonie van het wijn drinken. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe wijnkurken gemaakt worden? Diep in de bossen van Portugal wordt kurk geoogst en kom je meer te weten over de levenscyclus van een nederige kurk en hoe die zich een weg baant van de zanderige grond van Portugal naar de hals van je wijnfles.

Jaarlijks wordt er zo’n 340.000 ton kurk geoogst. Ongeveer 15% van de oogst gaat naar het maken van wijnkurken, ook al is de wijnindustrie verantwoordelijk voor 66% van de inkomsten van de kurkindustrie.