Wijn ontdekken begint met leren waar te nemen. Bij waarnemen gebruik je je zintuigen. Zien en bewonderen, ruiken en snuiven, zijn samen met het proeven en smakken de zintuigen die er voor zorgen dat de sensatie van de wijn compleet wordt.
Naar wijn kijken
Beter kijken naar wijn is een eerste stap om het mysterie van wijn beleven beter te doorgronden. Met goed waarnemen geeft de wijn al veel informatie prijs. Kijken betekent niet alleen een vluchtige blik, maar juist echt bewust gaan zien en herkennen waar je naar kijkt. In het begin is al het wit wit en al het rood rood. Door gericht te kijken bouw je ervaring op in wat je ziet. Als je eenmaal op dat spoor zit en je goed blijft waarnemen ontdek je vanzelf de verschillende onderdelen van de wijn die iets kunnen zeggen over het karakter van de wijn.
De kleur van wijn
Kleur kun je het beste bekijken door het glas niet helemaal vol te schenken en het iets schuin te houden. Op die manier valt het licht op de juiste manier door de wijn en dan ga je zien waar de kleur zit. Het helpt door het glas tegen een lichte (witte) ondergrond te houden. De wijn in het schuine glas laat verschillende kleuren zien; lichter aan de randen en donkerder in het midden. Allemaal waarnemingen die je helpen iets over de wijn te zeggen.
Witte wijn
Ben je echt aan het waarnemen dan zie je in wit grijzig-wit, groenig-wit of geel-wit of zelfs goud-wit en goud-geel. Je zult door veel te kijken en te proeven ontdekken en herkennen dat lichter vaak frisser is en donkerder (geliger) zwaarder of zoeter. Als je ook het etiket gaat bekijken dan leer je ook dat lichter jonger is en donkerder (door de beige/bruin tinten) ouder. Echt een kwestie van veel kijken en vooral goed waarnemen.
Test? Ga naar een supermarkt waar bij de wijn op de prijskaartjes een korte omschrijving staat. Zoek een frisse witte, een zware witte voor bijvoorbeeld bij gerookte vis. Zoek een wat oudere witte wijn in het schap en sluit af met een zoete dessertwijn. Maak de flessen open en zet ze op de volgorde die ik zojuist genoemd heb. En ga dan maar waarnemen! Geen hele glazen bij de eerste ronde maar gewoon een klein bodempje. Ik ben benieuwd.
Rode wijn
Rood kan wat lastiger zijn . Er zijn gewoonweg ontzettend veel soorten en typen rode wijn en die nemen allemaal hun eigen kleuren mee. Daar draagt de grote verscheidenheid in druivensoorten nog eens extra toe bij. Ook oudert rode wijn over het algemeen veel beter dan witte wijn en is rode wijn ook nog eens vaker gelagerd op hout. Allemaal facetten die invloed hebben op de kleur. Globaal kun je zeggen licht rood of paarsig aan de rand van het glas is jong, diep rood tot kersen zwart kan ouder zijn. Zijn de randen van de wijn licht en rood-paars dan is jong voor de hand liggend, maar is een glans van rood-oranje of rood-bruinig herkenbaar dan is de kans groot dat de wijn ouder is.
Test? Koop een cote du ventoux, een jonge bordeaux en zoek daarna op het etiket een oudere wijn van zo’n 5 a 6 jaar. Ben je een etiketten lezer, zoek er dan ook nog een hout gelagerde wijn bij (ook zo’n 4-6 jaar oud). Ook weer open maken en neerzetten in de genoemde volgorde. Succes!