Port

Port is een zoete, versterkte wijnsoort die altijd in Portugal gemaakt wordt. Je kunt de drank een beetje vergelijken met rode wijn, maar dan is port wel iets zoeter en zit er bovendien meer alcohol in. Zo zit er in port gemiddeld tussen de 18 en 20 procent alcohol. Wil je meer weten over port? Lees dan meer over deze zoete alcoholische drank op deze pagina. In onderstaande alinea’s lees je niet alleen wat de geschiedenis van port precies is, maar ook wat voor soorten port er zijn, van welke druiven port gemaakt kan worden en waar de drank precies gemaakt wordt.

De historie van port

De drank port is vernoemd naar Oporto. Dit is een grote havenstad die je in het noordwesten van Portugal vindt. De stad ligt aan de rivier de Douro, die verder uitmondt in Spanje en hier ook wel de Duero wordt genoemd. In het gebied waar port gemaakt wordt, is dit al een jarenlange traditie. Al rond de zeventiende eeuw werd er namelijk port gemaakt in het Portugese Oporto. Deze port werd niet alleen gedronken door de lokale bewoners van de stad, maar werd ook geïmporteerd naar andere delen van Portugal en zelfs buiten het land van herkomst.

Hoe wordt port gemaakt?

Het is leuk om te weten dat port in eerste instantie eigenlijk helemaal niet expres zo zoet werd gemaakt. In eerste instantie werd port namelijk zoeter door het toevoegen van extra wijnalcohol aan vaten met standaard rode wijn. Door extra alcohol aan rode wijn toe te voegen, stopt het gistingsproces en worden niet alle suikers in de druiven omgezet in alcohol. Het resultaat? Een zoetere rode wijn, ofwel port.

De reden dat er extra alcohol aan de rode wijn werd toegevoegd, had te maken met het feit dat de wijnvaten met rode wijn een lange reis af moesten leggen. De wijn werd namelijk van Portugal naar Engeland geïmporteerd, omdat de Engelsen geen wijn meer uit Frankrijk konden halen door een wapenconflict met het land. Om ervoor te zorgen dat de rode wijn de lange reis van Portugal naar Engeland zou overleven, werd er extra alcohol bij gedaan en zo ontstond het drankje dat we nu kennen als zoete port.

Port uit Portugal

In de Europese Unie mag port alleen als port verkocht worden als de drank officieel afkomstig is uit Portugal. Buiten de Europese Unie kan de zoete wijnsoort ook elders gemaakt worden en verkocht worden onder de naam port, bijvoorbeeld in Australië of Zuid-Afrika. Toch drinken de meeste liefhebbers van port het liefst de drank uit Portugal.

Zoals al eerder vermeld, is er een speciale instantie opgericht die de productie van port in Portugal goed in de gaten moet houden. Dit is niet voor niets, maar om te voorkomen dat er neppe en minder goede varianten van port verkocht worden. Koop je port in de Europese Unie, dan weet je in ieder geval zeker dat deze zoete wijn echt uit Portugal komt en ook aan de eisen van het Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto voldoet.