Rode Wijn

Rode wijn is een type wijn die gemaakt wordt door de most van blauwe druiven voor bepaalde tijd met de schillen van druiven te laten vergisten. De kleurstoffen die in de schil van de blauwe druiven zitten, geven deze wijnsoort een rode kleur. Er zijn verschillende soorten rode wijn, die weer van verschillende blauwe druiven gemaakt worden. Op deze pagina lees je niet alleen welke soorten rode wijn er zijn en van welke druifsoorten deze wijnsoorten gemaakt worden, maar lees je ook meer over de historie van rode wijn en de verschillende wijnstreken van deze wijnsoort.

De historie van rode wijn

De eerste rode wijnen werden duizenden jaren voor Christus geproduceerd en gedronken. De wijnbouw begon ooit in het gebied rond de Kaukasus, maar door de handel met andere gebieden en andere regio’s verspreidde de druif van de rode wijn zich al snel naar andere gebieden. Uiteindelijk waren het de Romeinen die de wijnsoort echt over heel Europa verspreidden, aangezien zij als grote wijnliefhebbers een groot deel van Europa bezetten. Door de Romeinen zijn er uiteindelijk meerdere wijnstreken gevormd in Italië en Frankrijk, waar vandaag de dag nog altijd wijn geproduceerd wordt.

Rode wijn is altijd al belangrijk geweest voor het christendom. Lees je de bijbel eens goed door, dan kom je er vanzelf achter dat de rode wijn als drank meerdere keren terugkomt in het boek. Door deze vermeldingen in de bijbel, is rode wijn al vele jaren erg belangrijk voor christenen. Zij dronken rode wijn overigens vooral symbolisch en niet voor de smaak, zoals Romeinen deden. Tegenwoordig drinken christenen rode wijn nog altijd symbolisch, met een verwijzing naar het bloed van Jezus Christus.

Verschillende soorten rode wijn

Er zijn verschillende soorten rode wijn. De meest rode wijnen zijn ‘stille wijnen’, ofwel wijnen zonder koolzuur. Wordt een rode wijn helemaal uitgegist, dan verdwijnt al het koolzuur en krijg je een ‘stille wijn’. Blijft er nog wat koolzuur achter in de wijn, dan zitten er bubbels op. Dit zie je niet zo vaak bij rode wijn, maar er zijn zeker wel rode wijnsoorten met een lichte bubbel.

Verder wordt er onderscheid gemaakt in droge rode wijnen en zoete rode wijnen. Droge rode wijnen worden geproduceerd zonder het restsuiker van de druif en dit betekent dat deze wijnsoorten wat ‘droger’ van smaak zijn. Zoete rode wijnen worden wel geproduceerd met het restsuiker van de druifsoort en daarom zijn deze wijnen wat zoeter. Wordt er veel restsuiker aan droge wijn toegevoegd, dan krijg je port. Deze drank wordt niet officieel tot de droge wijnen gerekend, maar het drankje wordt wel op dezelfde manier gemaakt als rode wijn. Het enige verschil tussen rode wijn en port, is dat er aan port meer suiker wordt toegevoegd. Hierdoor is deze drank zoeter.

Rode Wijn kopen

Rode wijn is een van de meest populaire soorten alcohol. Het heeft een diepe kleur en een fruitige smaak. De antioxidanten in rode wijn helpen ziektes te voorkomen. Rode wijn heeft ook gezondheidsvoordelen voor mensen die het regelmatig kopen.

Er zijn veel soorten wijn te koop en elke wijn heeft zijn eigen unieke smaak. Sommige wijnen zijn droog, andere zijn zoet. Rode wijn is een van de meest populaire wijnsoorten, en niet zonder reden. Het heeft een diepe kleur en een robuuste smaak waardoor het perfect is voor vele gelegenheden.

Er zijn veel soorten rode wijn, maar de twee meest verkochte zijn rode Bordeaux en Merlot. Rode wijn wordt gemaakt van een mix van verschillende druiven en elke variëteit heeft zijn eigen unieke smaak. Sommige mensen drinken rode wijn vanwege de gezondheidsvoordelen, terwijl anderen genieten van de smaak.