Carignan

De Carignan wijn komt uit Spanje. De Carignan is een van de blauwe druivensoorten welke het meest worden geplant. Ook buiten Spanje komt deze druivensoort veel voor. Vooral in Zuid Frankrijk Bij de Lanuedoc=Roussillon wordt deze druivensoort de Carignan veel verbouwd. De druivensoort wordt vaak conventioneel vergist. Het wordt dan een kleurrijke wijn welke redelijk wat zuren en tannines bevat. Ook kan de druif a la beaujolais bereid worden. De smaak is dan heerlijk soepel en fruitig. Er zijn nog steeds volop kwaliteitswijnen te maken an de oude stokken. De oudere stokken zorgen voor zeer tanninerijke wijnen als ze op leistenen worden verbouwd. In de structuur zorgen ze voor meer melange. Ook kunnen er aroma’s ontstaan van specerijen en kruiden.  

De meest bekende Franse wijnen met Carignan druiven

In Frankrijk zijn er een aantal wijnen waar de Carignan druiven het meest in voorkomen. Denk hierbij aan de cotes du Roussillon en ook de cotes du Roussillon villages. In Spanje wordt de Carignan ook volop gebruikt voor de wijnen Aragon. De druif is trouwens vernoemd naar de druif van de wijn gemeente Carinena. Ook inde rioja’s komt de wijn voor. Ook in het centrale deel van Californië komt deze wijnsoort veel voor.
De Carignan is een druif uit Zuid Frankrijk welke dieprood is met volop tannines en ook vele zuren. Het is een sterke wijn welke wat ingetemd moet worden om er een heerlijke wijn van te maken. Als dit de wijnmaker lukt dan is de wijn erg krachtig en heeft het een diepe smaak en een heerlijke geur. Het temmen van de smaak begint al met het snoeien. Per hectare kan de Carignan druif een zeer hoge opbrengst opleveren. Voor aan het einde van de jaren tachtig is het een druif welke zeer populair werd om deze reden in Frankrijk. Veel Franse wijnmakers hebben de druivensoort gemengd met andere druivensoorten. In de jaren negentig werden er volop druivenplanten Carignan gesnoeid. Zo ontstond er meer ruimte voor nieuwe druivensoorten.

De Carignan is een minder superieure druivensoort?

De Carignan zorgt vooral voor een druif welke veel wordt gemengd met andere druivensoorten. Denk hierbij aan de Syrah en de Grenache druiven. De wijn smaakt dan nog een stuk beter. De druivensoort wordt nog steeds volop verbouwd in het Noorden van Spanje, het Zuiden van Frankrijk, in Italië en in Californië.

Ontdek de Carignan zelf!

Natuurlijk is het goed om de Carignan wijn zelf te ontdekken. Koop eens een fles wijn waar u de Carignan druif kunt proeven en zelf beoordelen. Het is natuurlijk belangrijk en goed om volop te genieten van deze heerlijke druif welke in zovele wijnsoorten voorkomt.