spaanse druiven

Welke druiven worden gebruikt voor Spaanse wijn?

Spanje combineert inheemse druivenrassen en druivenrassen uit andere landen zoals Frankrijk, bij het produceren van hun wijnen. Op deze pagina leest u meer over de verschillende druivenrassen die terug te vinden zijn in Spanje.

Typische Spaanse druivenrassen zijn onder andere; Vedejo, Granacha, Tempranillo en Maccabeao, waarvan de Tempranillo het meest geproduceerd wordt. De Tempranillo is dan ook een druif die zowel jong te drinken is maar ook goed kan rijpen. In het wijngebied Ribero del Duero wordt de Tempranillo ook wel Tinto fino of Tinto del puis genoemd.

Tempranillo druif

Tempranillo is de bekenste en meest gebruikte druif in Spanje.De Tempranillo druif wordt veel gebruikt in Spaanse wijnen uit de wijngebieden Rioja, Navarra en Ribera de Duero. Het is een vroegrijpe druif die vaak vermengd wordt met andere druifen maar ook op zichzelf staand mooie wijnen voort brengt.

De jonge wijnen van de Tempranillo druif zijn lichte, frisse wijnen die makkelijk drinkbaar zijn. De wijnen van de Tempranillo druif die op hout gerijpt zijn krijgen een kruidige smaak, met smaakaccenten van vanille, tabak en pruimen.

Monastrell Druif

Monastrell: deze druif heeft een dikke schil en geeft een wijn rijk aan tannines. De Monastrell druif, ook wel mourvedre genoemd, vindt zijn oorsprong in het Spaanse dorp Muviedro nabij Valencia. De Monastrell druif is geschikt voor extreme klimaten en rijpt vrij laat waardoor de druif ook zeer geschikt is voor zuidelijke gebieden.

De Monastrell druif heeft een dikke schil, waardoor de wijnen vrij hoog in suikers en tannines zijn. De wijnen kunnen vaak goed rijpen. Smaakaccenten die terug te vinden zijn in de wijn zijn paars fruit en peper, de geuraccenten van de wijn zijn vaak kruidig en aards.

Grenache Druif

Grenache: in Spanje vaak met Grenacha aangeduid, zeer geschikte druif in warme klimaten. De Grenache vindt zijn oorsprong in Spanje, en wordt in Spanje ook wel granacha genoemd. De Grenache druif is een van de meest verbouwde druivensoorsten ter wereld. De Grenache druif kan in warmere streken een krachtig suikergehalte bereiken, zo worden er vaak fruitige wijnen met een hoog alcoholpercentage verkregen.

De schil van de Grenache druif is dun en licht waardoor de druif ook geschikt is voor de productie van rose. Smaakaccenten die terug te vinden zijn in de wijnen gemaakt van de Grenache druif zijn bramen en kersen.

Macabeo Druif

Macabeo: deze druif wordt in Spanje ook wel Viura genoemd. De Macabeo druif wordt in de Spaanse wijnstreken Rioja en Navarra ook wel Viura genoemd. De macabeo brengt jonge, frisse wijnen voort die direct gedronken dienen te worden omdat deze wijnen vaak niet goed kunnen rijpen.

De jonge wijn van de Macabeo druif is licht, fris en fruitig en heeft vaak een ambergele kleur. Om de wijn een vollere en ronde smaak te geven wordt de Macabeo vaak vermengd met Chardonnay.

Verdejo Druif

Verdejo: populaire witte druif in Spanje die frisse, lichte en fruitige wijnen geeft. De Verdejo druif, is een van de meest geproduceerde witte druivenrassen van Spanje. De Verdejo is de belangrijkste druif van het wijngebied Ruedo in Spanje.

De wijnen die gemaakt worden van de Verdejo druif zijn aromatische, volle en zachte wijnen. Smaak- en geuraccenten die je in de wijnen van de Verdejo druif terug kunt vinden zijn; groene appels, citrus, peer, munt, noten en bloesem.

Parellada Druif

Parellada: deze druif met de aroma van bloemen wordt gebruikt bij de productie van cava’s. De Parellada druif wordt in Spanje gebruikt voor het produceren van Spaanse mouserende wijnen de Cava’s. Naast de Parellada druif bevat een Cava de druivensoorten Macabeo en Xarl-lo.

De wijnen die voortkomen van de Parellada druif hebben bloeminge aroma’s. De druif is vrijwel immuun voor ziektes en rijpt goed op vat.

Xarel-lo druif

Xarel-lo: deze wordt gebruikt bij de productie van mouserende wijnen en geeft de wijn zijn nodige volle karakter. De Xarel-lo druif wordt in Spanje gebruikt voor het produceren van Spaanse mouserende wijnen de Cava’s. Naast de Xarel-lodruif bevat een Cava de druivensoorten Macabeo en Parellada. De druif vindt zijn oorsprong in CateloniÎ.

De Xarel-lo druif zorgt in de Cava voor de juiste balans in zuurgraad en alcohol. Heeft geeft de Cava zijn volle karakter. Naast het gebruik in de Cava wordt er van de Xarel-lo druif ook witte wijnen geproduceerd. Deze wijnen hebben vaak een hoog zuurgehalte met een aroma van citrus.