Witte Wijn

Witte wijn is een alcoholische drank die gemaakt wordt van het sap van witte druiven. Omdat de drank nagenoeg geen kleurstoffen bevat, is witte wijn blank van kleur. Afhankelijk van de hoeveelheid suiker die aan de wijn wordt toegevoegd in het productieproces, heeft witte wijn een zure tot zoete smaak. Er zijn vele soorten witte wijn en op deze pagina vertellen we hier meer over. Ook lees je in onderstaande tekst wat de historie is van witte wijn, zodat je weet hoe deze drank vele jaren geleden voor het eerst gemaakt werd. Er zijn diverse beroemde witte wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië.

De historie van witte wijn

Ver voordat er wijn werd gemaakt van witte druiven, werden de druiven al volop gegeten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de oudste wingerd tussen de zestig tot tachtig miljoen jaren uit is, wat betekent dat zelfs de eerste mensen op aarde al duiven konden eten. Het oudste bewijs van het gebruik van druiven om wijn te maken, is meer dan zevenduizend jaar oud. In Noord-Iran zijn bijvoorbeeld resten gevonden in een pot, waarin wijn moet hebben gezeten. Ook zijn er aanwijzingen voor gecultiveerde druiven in Georgië, die erop wijzen dat men rond zevenduizend voor Christus ook al wijn dronk. Onder andere door dit bewijs van de oude wijnbouw, noemt Georgië zich ook wel het oudste land waar wijn gedronken werd.

Voor de verspreiding van de wijncultuur in Europa, zijn voornamelijk de oude Romeinen verantwoordelijk geweest. Vrijwel alle klassieke wijngebieden die nog altijd gebruikt worden om witte wijnen te produceren, zijn in eerste instantie opgezet door de Romeinen. Voor de komst van de Romeinen werd er al wel wijn gedronken, maar nog niet in dezelfde mate als na de komst van de Romeinen. Wel werd er in deze tijd hele andere wijn gedronken dan de wijnen die we nu kennen. Dit komt omdat de Romeinen niet wisten hoe de wijn natuurlijk geconserveerd moest worden en er daarom honing, kruiden en hars aan toevoegden. De wijn die toen gedronken werd, heeft dus heel anders gesmaakt dan de wijn van nu.

Wijn was niet alleen belangrijk voor de Romeinen, maar ook voor de christenen. In de middeleeuwen waren het vooral kloostergemeenschappen die zich bezig hielden met de productie van witte wijn: zij hebben dan ook een belangrijke rol gespeeld in de historie van de drank. Door de jaren heen werden de kloostergemeenschappen hier steeds beter in en zo ontwikkelde de smaak van witte wijn zich flink in de jaren.

De eerste wijngaarden in Frankrijk werden in de derde eeuw geplant in Bourgogne en Bordeaux. Ongeveer een eeuw later kwamen hier de wijngaarden in de Champagnestreek en de Loirevallei bij. In Spanje kwam de productie van wijn nog iets later op gang, namelijk rond het jaar 1880. De Spanjaarden gingen pas wijn produceren toen de Franse wijngaarden verwoest werden door een hardnekkige druifluis en zijn hierna nooit meer opgehouden met het produceren van verschillende soorten wijn.

Witte wijn kopen

Witte wijn is een wijnsoort die wordt gemaakt van gefermenteerd druivensap. Er zijn veel soorten witte wijn, die zowel droog als zoet kunnen zijn. Witte wijn wordt vaak bij het eten geserveerd en is een populaire keuze om op feestjes te drinken.

Als u witte wijn wilt kopen, zijn er een paar dingen die u moet weten. Ten eerste zijn verschillende soorten witte wijn beter geschikt voor verschillende gelegenheden. Sauvignon Blanc is bijvoorbeeld een goede keuze voor feesten, terwijl Chardonnay beter is voor meer formele evenementen. Ten tweede zijn niet alle witte wijnen gelijk gemaakt – sommige zijn droger dan andere en sommige hebben een sterkere smaak dan andere. Ten derde kan witte wijn duur zijn – vooral de goede dingen.

Dat gezegd hebbende, als u witte wijn online wilt kopen, zijn er enkele geweldige aanbiedingen te krijgen.