Altesse – Roussette

De Altesse is een zeer oude Franse witte druivensoort. Het is een druivensoort welke al in de 18e eeuw (het einde van de 18e eeuw) door de markies Costa de Beauregard wordt besproken. De naam is afgeleid van het Franse woord Altessa. Altessa betekent hoogheid. De Altessa druiven zijn genetisch gerelateerd aan de Chasselas druivensoort (ook een Franse druivenras) welke zijn oorsprong vindt bij het meer van Geneve.  Het bijzonder van deze druif is dat wanneer deze rijp wordt de schil een mooie rode kleur krijgt. Daar is de naam Roussette ook vandaan gekomen. Het Franse woord roux betekent rood. De druivensoort is zeer vatbaar voor de echte meeldauw, de valse meeldauw en ook de botrytis. De wijn heeft aroma’s van bloemen, exotische vruchten, noten en heeft een smaak van amandelen met honing. De wijn kan gemakkelijk enkele jaren bewaard worden. Vaak is dit wel afhankelijk van de kwaliteit van een specifieke wijnoogst in een bepaald jaar.

De geschiedenis van de Roussette en de Altesse wijnsoort

De Altesse groeit in een specifiek deel van Frankrijk. Het gaat om het gebied van de Roussette de Savoie. In de Haute-Savoie regio zijn er de specifieke gebieden Marestel, Frangy, Monterminod en Monthoux.

Enkele andere termen voor deze wijn, de Roussette

Voor de Roussette worden ook wel de termen Altesse Blanche, Altesse Verte, Anet (in Isère), Arin, Fusette, Fusette d’Amberieu, Fusette de Montagnieu, Ignam, Ignan Blanc, Maconnais, Marestal (in Bourget), Petit Maconnais, Plant d’Altesse, Prin Blanc, Rousette Haute, Roussette(in de Savoie), Roussette Basse, Roussette de Montagnieu, Roussette de Seyssel, Roussette Grosse, Roussette Haute, Roussette Petite,Serene Blanche gebruikt.

Een sterke plant!

De Roussette wijn wordt gemaakt van een sterke plant welke wel gevoelig is voor meeldauw, zoals al aangegeven. De plant is echter resistent voor oidium en rotting. De trossen zijn gemiddeld groot en redelijke compact en hebben een ovale druif. De schil is redelijk dik en wordt van roze rossig en is dan helemaal rijp.  
De oogst gebeurt volledig met de hand. De volledige trossen worden geplukt. De wijn wordt vervolgens in de foeders gerijpt zonder er ook maar iets sulfiet aan toe te voegen. Hierna wordt de wijn aan het einde van de zomer gebotteld.

Altesse 2008 Marestel Roussette de Savoie Domaine Dupasquier

Deze wijn is goudkleurig met een wat groenige schijn. Het is een mooie aureool en weerspiegelt zeer mooi in de zon. De geur is zeer fris als de frisheid uit de hoge bergen. Het heeft wat weg van een anijsachtige fruitaroma met een subtiele geur van acacia en meidoorn. In de mond smaakt de wijn knapperig en proef je de mineralen en de krachtige structuur welke door een frisse lime citroen smaak wordt versterkt. Met de volle sensuele ronde smaken van kweeperenjam, kersen, gekonfijte kumquat en ook mirabellen sap wordt het effect nog mooier. Het ware karakter komt naar boven. Eerst is de wijn pittig en wat bijterig om daarna heerlijk de tong te strelen.