Chenin blanc

Bergsig Estate Chenin Blanc

Chenin blanc is ook bekend onder andere namen. Zo wordt Chenin blanc ook wel Pnieau de la Loire genoemd. Chenin blanc is een witte wijn druif uit het gebied in Frankrijk wat de Loire vallei wordt genoemd. Doordat d Chenin blanc een hoge zuurtegraad kent kan het gebruikt worden van een mousserende wijn tot een mooi uitgebalanceerde dessertwijn. Ook kan het een minder spectaculaire wijn worden, doordat het moeilijk is om de natuurlijke krachten van de druiven en wijnstokken te controleren. De Chenin blanc wordt buiten de Loire zeer veel gekweekt in Zuid Afrika. Hier staat de Chenin blanc te boek als de steen.

Geschiedenis van de Chenin Blanc

Al in de zestiende eeuw werd er door de Franse Schrijver Rabelais verteld hoe belangrijk de Chenin blanc is voor de Loire vallei. Een andere Fransman (Pierre Galet) heeft al een theorie dat de Chenin blanc in de negende eeuw is ontstaan in de Anjou wijnstreek. In de vijftiende eeuw werd al over de geneeskrachtige werking van de druiven geschreven. Er werd omschreven hoe de Chenin blanc druiven gebruikt werden om een been te helen. Vanuit Frankrijk zijn stekjes van de Chenin blanc naar Zuid Afrika gebracht door de Nederlands Oost Indische Compagnie.

De opbrengsten en het oogsten van de Chenin blanc

Het oogsten van de Chenin blanc gebeurt eigenlijk altijd met de hand. De druiven worden in gehele clusters geoogste en ook met individuele bessen. De kwaliteit van de Chenin blanc is nauw verboden aan de zorgvuldigheid van de wijngaard. Als de druiven te snel geoogst worden en nog niet rijp genoeg zijn dan zal de zuurtegraad de kwaliteit van de wijn beïnvloeden. Als de druiven worden geoogst op basis van een hoge opbrengst per hectare dan zal de wijn niet onderscheidend kunnen zijn. In de regel wordt er maximaal 40 tot 50 hl per hectare geoogst. Het is dan mogelijk om de kenmerken van bloemen en de honingzoete aroma’s vast te houden.

De wijnstreken

De Chenin blanc is eigenlijk in de hele wereld geplant. Je kunt de Chenin blanc aantreffen in China, Nieuw-Zeeland, Canada, Argentinië, Zuid Afrika, Frankrijk en zelfs Australië. Het is een wijn welke over de hele wereld verbouwt en gekweekt wordt. En in al deze regio’s worden er tal van verschillende soorten Chenin blanc wijnen gemaakt van de druiven welke hier groeien. Vaak zie je ook dat de kleuren van de Chenin blanc wijnen van de verschillende landen verschillen van elkaar.

Chenin blanc en gerechten

De Chenin blanc is een wijn welke bij vele verschillende eetstijlen past. Zo kan de Chenin blanc zeer goed gaan met lichte gerechten als salades en kip en vis. Ook zijn er wat meer zoetere Chenin blanc wijnen welke uitstekend passen bij kruidige Aziatische en Latijns-Amerikaanse gerechten samen gaan. De meer half droge stijlen gaan daarnaast wat goed samengaat met de rijke paté gerechten en gerechten met heerlijke roomsauzen. Ontdek zelf hoe heerlijk de Chenin blanc wijnen zijn in combinatie met een heerlijk gerecht!