italiaanse witte wijn

Italiaanse Witte Wijn

De Italiaanse Witte Wijnen die op Wijnlinks.nl staan komen uit heel Italie. Ze worden gemaakt in het frisse en vochtigere noorden van Italie tot en met warmere zuiden waar meer zon en minder regen is. Dat zorgt ervoor dat er verschil is in de smaak van de Italiaanse witte wijn. De noordelijkere Italiaanse Witte Wijnen zijn wat frisser en lichter. De zuidelijke Italiaanse Witte Wijnen zijn wat kruidiger, zoeter en wat voller van smaak.

italiaanse witte wijn

Blauwe of Witte druiven?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt Witte Wijn niet alleen van witte druiven gemaakt maar ook blauwe druiven kunnen dienen als basis voor een goede Italiaanse witte wijn. Dit komt doordat het druivensap, dus ook van blauwe druiven nagenoeg kleurloos is. Italië kent twintig wijngebieden verspreid over heel het land. De bekendste wijngebieden waar Italiaanse Witte Wijnen worden verbouwd zijn Veneto, Abruzzen, Sicilië en Apulië . In deze gebieden worden oa. de Trebbiano, Garganega en de Pinot Grigio druif verbouwd. Deze druiven zijn de basis van de beste Italiaanse witte wijnen. Italie heeft honderden druivenrassen die vaak onder 3 of meer namen bekend zijn. Een bekende witte druivenras is de Malvasia en de Fiano.

Italiaanse Prosecco

De Prosecco druif komt het meest voor in het noordoosten van Italië en wordt gebruikt voor de gelijknamige Prosecco en is een heerlijke mousserende wijn. Er zijn twee soorten Prosecco’s , de Prosecco Frizzante en de Prosecco spumante. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat en word voornamelijk gemaakt van Chardonnay. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is dan bij een spumante