Zweigelt

Domäne Wachau Blauer Zweigelt Terrassen 75CL gall

Een van de bekendste witte wijnen zijn deGrüner Veltliner. Het is te vergelijken met wat de blauwe Zweigelt wijn is voor de rode Oostenrijkse wijnsoorten. Eigenlijk is het te zien als een wijn welke de nationale trots is van het land. De druivenstruik wordt veelvuldig geplant en zorgt voor een weelderige plant met een mooie heerlijke druif voor een fruitige rode wijn. Er zijn verschillende soorten van deze heerlijke wijnen beschikbaar. De Zweigelt wijn kan trouwens ook verschillende smaken hebben. Zo is er een jongere wijn met een tint van het jonge rode wijn welke op staal gerijpt wordt en heerlijk is als deze koud gedronken wordt. Daarnaast zijn er ook meer vollere Zweigelt wijnen welke een heerlijke aroma hebben van gedroogde pruimen en van rood fruit. Het wordt op hout gerijpt en smaakt wat kruidiger. Deze wijnen kunnen zo rond de vijf jaar bewaard worden.

Een stukje geschiedenis van de Zweigelt wijn uit Oostenrijk

In Oostenrijk is de Zweigelt wijn door Friedrich Zweigelt gekruist. Hij heeft de pit van de Blaufränkische gekruist met de elegantie van de St.Lauren. Het zijn de vader en moeder van de wijn. De Oostenrijkse wijnboeren mengen hem graag met andere druiven tot de meest mooie blends. Ook wordt de Zweigelt als rosé gemaakt. Deze smaakt zeer zwoel en heerlijk fruitig

De verspreiding van de druiven voor deze heerlijke wijn

De Zweigelt wordt gemaakt van de rode wijndruif welke het meest verspreid is in heel Oostenrijk. Er zijn zo’n 6.500 hectares aan land waar deze wijn verbouwt wordt. Dit is ongeveer 15 procent van de totale oppervlakte waar wijn verbouwd wordt. In de jaren van 1999 tot 2009 heeft de druif een sterke groei gekend van ongeveer 50 procent. Een zeer sterke groei dus! Eigenlijk tref je de wijnsoort  voor deze heerlijke wijn aan in heel Oostenrijk. Echter in de gebieden van het noordelijke Niederösterreich is het bijna de helft van alle wijnbouw oppervlakte. Ook in het centrale Burgenland is het bijna de helft van alle wijnbouw oppervlaktes. In het zuidelijke Steiermark wordt er rond de tien procent van de oppervlakten voor wijnbouw gebruikt voor de druiven van deze heerlijke rode wijn van Oostenrijk.

De druiven voor een lekkere wijn

De druiven van de druivenstruik worden vroeg in het seizoen geplukt. De bloesem is vroeg tot middelmatig klaar. Het rijpen van de druiven kent een middelmatige tijd. De druiven zijn resistent tegen de warmte en ook tegen de koude. Er zijn eigenlijk weinig voorwaarden voor de bodem. Het is goed om de druivenstruik te planten op een diepe voedingsrijke bodem.  

Een goed boeket!

De heerlijke Zweigelt wijnen is zeer fruitig en kruidig van smaak. Het heeft veel weg van een bessenfruit. Weet dat een Zweigelt welke wrang en bitter geurt een Zweigelt wijn van een minder goede kwaliteit is. Een goede Zweigelt heeft een krachtige en volle smaak. Het smaakt licht kruidig, is mooi rond en heeft een goede zurenstruktuur. Ook is de wijn fruitig, wat fluwelig en subtiel kruidig. De wijn bevat heerlijek aroma’s.

Wacht niet langer en proef deze heerlijke wijn.